‘Oor voor zorg’ is geboren

‘Oor voor zorg’ is een anonieme luisterlijn, gericht op het personeel dat werkzaam is in de zorgsector. Het is een project van Passion for Care vzw, waarin een groep anonieme vrijwilligers (coaches, bemiddelaars) de handen in elkaar slagen om mensen uit de zorg nu en in de toekomst te ondersteunen.

Enkele weken geleden nam een verpleegkundige/coach op eigen houtje het initiatief, om gratis te luisteren naar mensen uit de zorg. Uit hun verhalen bleek al snel dat er inderdaad nood bestond om te praten. Dit deed haar besluiten om, in het kader van Passion for Care vzw, een anonieme luisterlijn op te richten. De drijfveer : de veerkracht van deze ‘zorgende mensen’ groot houden.

Het ventileren van emoties is broodnodig in het heetst van de strijd tegen COVID-19. “We hebben deze groep mensen nu en in de toekomst nodig. Dankzij hun drive en passie hebben we nu een warme zorg. Dat moeten we in de toekomst kunnen blijven garanderen.” 

Door te werken met anonieme vrijwilligers, is dit een laagdrempelig initiatief. “Onze vrijwilligers zijn er volledig voor de zorgwerkers die ons bellen. Zij kunnen hen richting geven en waar nodig ook doorverwijzen naar professionele hulpverleners”, aldus Passion for Care vzw. “Het personeel dat in de zorg werkzaam is, vormt een groep die gewend is zichzelf weg te cijferen om te kunnen geven en zorgen. Dat wil wel zeggen dat dit dan ook een groep is met een hoge kans op burn-out, zeker na een acute crisis, met alle gevolgen van dien.”

Werk jij in de zorg of ken jij iemand die in de zorg werkt en nood heeft aan een luisterend oor? Deel dit artikel en Oor voor Zorg zal naar hen luisteren, hen ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *